Beweging krijgt betekenis in de stilte na de beweging

Beweging krijgt betekenis in de stilte na de beweging. En geldt hetzelfde niet ook voor woorden, voor klanken en voor onze gedachten en emoties? Krijgen zij ook niet betekenis in de stilte? Waarna uit deze stilte, uit dit niets of uit deze tussenruimte weer een nieuwe betekenisvolle beweging, klank of zin kan ontstaan.

Kan ik deze tussenruimte meer betekenis vol laten zijn? Kan ik er meer ruimte voor maken? Kan ik het omarmen? Of creëer ik snel iets nieuws, omdat het ook heel spannend is om in de tussenruimte te hangen?

Vorige week ervaarde ik dat juist in deze tussenruimte/stilte/niets mijn bewustzijn verbreedt. Zodra ik eenmaal op een pad zit, dan sta ik of niet stil bij het feit dat ik maar weer door aan het gaan ben. Of ik probeer het nieuwe dat ik tegenkom binnen mijn pad te passen.

Op het moment dat het stilvalt kan ineens alles weer. Juist dat in het niets alles nog kan verbreedt mijn bewustzijn. Alsof er ruimte is alle mogelijkheden weer te zien. Alsof dan ineens de mogelijkheden die niet direct in het pad passen er wel toe doen.

Maar dat niet alleen, rusten in de tussenruimte betekent ook het niet-weten van het volgende. Alles kan dus nog, dat vraagt vertrouwen, dat vraagt van mij te zijn met mijn angst voor niet-weten en geduld te hebben.

Ik heb geniet er altijd van te spelen met deze tussenruimte tussen de bewegingen in workshops. Het maakt me steeds weer bewust tijdens de dans en luisterend naar de muziek, wat de kracht is van de stilte in de muziek. De rust tussen twee noten. De rusten in de muziek zijn de stiltemomenten tussen de andere noten in, het zijn betekenisvolle seconden. Even betekenisvol als de stilte tussen woorden en een pauze tussen de ene en de andere handeling.

Overal is deze tussenruimte. Wij hebben de keuze deze wel of niet te zien, te voelen en er mee te zijn. En deze ruimte, zonder het doelbewust te creëren, betekenisvol te laten zijn.

DEEL DIT BERICHT

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Geef een reactie

76 − = 69

Meer blogs

Recente blogs

Volg ons

Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten EmbodimentLAB? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.
* verplicht invullen