Ode aan de Overgave

Overgave is als een rietstengel in de wind. Een rietstengel heeft een centrum, een middelpunt, een punt dat altijd aanwezig is en waar ‘ie steeds weer terugkeert, overheen beweegt, langs beweegt. Dit centrum is het punt waar de rietstengel diep geaard is via een wortelstelsel. Het is het punt waar er kracht is te blijven staan en waar doorheen gevoed wordt. Dit punt is het centrum van het leven. De flexibiliteit in de wind is de flow van de overgave, het meebewegen met externe en onbekende factoren, deze flexibiliteit is overleving in de complexiteit van alle externe invloeden.

Gisterenavond zei een ervaren danser tegen mij: “Wat ik van jou leer door met je te dansen en naar je te kijken, is jouw capaciteit tot overgave.” Dat terwijl ik het eigenlijk ook wel iets erg ingewikkelds vind….. OVERGAVE…..

Ik realiseerde me dat ik een bepaald idee heb bij overgave, daarom vind ik het ook vaak spannend en niet zo makkelijk. Overgave alsof ik dan alleen de rietstengel ben, zonder de aarding en het centrum. Dat ik mee beweeg met alles, me overgeef (of eigenlijk weggeef) aan dat wat voor me ligt. Alsof ik mezelf verlies in overgave, alleen bepaald wordt door de externe factoren en overal maar mee moet kunnen zijn. Als dit is wat overgave is, dan ben ik overgeleverd….

Overgave in de dans en beweging betekent juist dat ik vol aanwezig ben in mijn centrum. Overgave in de dans laat mijn zachtheid en flexibiliteit tegelijkertijd bestaan met mijn kracht en gegrondheid. Het vraagt van mij dat ik vol aanwezig ben in het contactpunt waar de beweging, de dans, zich ontvouwt. Overgave betekent dat ik in de flow makkelijker mijn grenzen kan aangeven. Overgave betekent ook dat ik nieuwe domeinen, bewegingen, perspectieven kan verkennen. Het geeft me rust in het moment, omdat ik weet dat er een punt is waar ik altijd kan terugkeren, mijn eigen centrum.

En mijn lijf tintelt nog dagen na als ik in OVERGAVE met zachtheid, flexibiliteit, aanwezigheid en kracht me heb kunnen overgeven aan de dans alleen of met de ander.

 

DEEL DIT BERICHT

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Geef een reactie

− 4 = 4

Meer blogs

Recente blogs

Volg ons

Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten EmbodimentLAB? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.
* verplicht invullen